بیمه موبایل و تجهیزات الکترونیک سامان
جهت خرید بیمه موبایل سامان با فشردن دکمه ذیل اقدام نمایید.
بیمه تجهیزات الکترونیک چیست؟
بیمه تجهیزات الکترونیک که از زیر شاخه های بیمه مهندسی به شمار می آید. این بیمه همانطور که از نامش پیداست خسارات احتمالی برای تجهیزات الکترونیک مانند موبایل، لپ تاپ، دوربین و … را تحت پوشش قرار می دهد.
بیمه موبایل چیست؟
بیمه موبایل زیرمجموعه بیمه تجهیزات الکترونیک است و مواردی را که در زمان خرید گوشی همراه تحت ضمانت (گارنتی) نمی باشد، مانند شکستن تلفن همراه بر اثر ضربه، آبخوردگی و نفوذ مایعات، سرقت با شکست حرز و .. را تحت پوشش قرار می دهد. در دو طرح جدید شرکت سامان، سرقت شامل (کف زنی، قاپ زنی و زورگیری) تحت پوشش می باشد.
پوشش های بیمه موبایل سامان چیست؟
بیمه موبایل شرکت سامان در چند طرح متنوع با حق بیمه های مختلف ارائه می گردد، لذا پوشش ها بر اساس طرح انتخابی (زیسا، زیسا پلاس و …) کمی متفاوت است. بنابراین قبل از انتخاب هر طرح، شرایط آن شامل پوشش ها، استثنائات و … را مطالعه نموده و بعد اقدام به خریدِ طرح مورد نظر نمایید. اما به صورت کلی پوشش ها شامل آبدیدگی، نمزدگی، نوسانات برق، القاء الکتریکی، ضربهخوردگی، شکست، آتشسوزی، انفجار، سیل و طوفان، سرقت با شکست حرز (از منزل، محل کار و خودرو)، بر این اساس در مقطع اعلام خسارت بیمه گذار موظف به ارائه تأییدیه کتبی مراجع انتظامی و قضایی مبنی بر احراز شرایط شکست حرز (مشهود بودن آثار سرقت از قبیل شکست شیشه، قفل و درب) خواهد بود. در غیر اینصورت بیمهگر در قبال خسارت مربوطه تعهدی نخواهد داشت.
نکته: در حال حاضر در دو طرح، پوشش سرقت شامل (کف زنی، قاپ زنی و زورگیری) ارائه می گردد.
سرقت با شکست حرز چیست؟
سرقت با شکست حرز در بیمه به معنای سرقت، همراه با عبور از مانع است. به عنوان مثال سارق با شکستن درب یا پنجره، بالا رفتن از دیوار، تهدید و زور و … برای انجام سرقت اقدام کند و سرقت بدون عبور از مانع رخ ندهد . به عنوان مثال سارق قفل درب خودرو یا شیشه خودرو را می شکند و دستگاه بیمه شده را سرقت می کند. در این حالت اثبات سرقت برای شرکت بیمه راحت تر امکان پذیر است و لذا شرکت های بیمه سرقت را در صورت چنین حالت هایی پرداخت می نمایند. لازم به ذکر است در زمان سرقت بیمه گذار باید از مقامت انتظامی/ قضایی در خصوص محرز شدن شکست حرز یعنی (شکسته بودن شیشه، قفل و..) یک تأییدیه کتبی دریافت نماید و در مراحل دریافت خسارت، آن را تحویل شرکت بیمه دهد.
شایانِ ذکر است سرقت در صورتی که بر اثر (قاپ زنی، کف زنی و یا زورگیری) باشد در دو طرح بیمه سامان تحت پوشش قرار می گیرد، اما در خصوص منزل، محل کار و خودرو، تنها با شکست حرز خسارت پرداخت می شود.
مواردی که در بیمه موبایل سامان تحت پوشش نمی باشند
نکته:توصیه می شود (به دلیل احتمال تغییرات) در هنگام خرید طرح مورد نظر، شرایط بیمه نامه از جمله استثنائات خوانده شوند.
- عيوب ذاتی. (موارد تحت پوشش گارانتی)
- خسارات وارده به کلیه لوازم جانبي از قبيل : سيم کارت، کارت حافظه، شارژر، هندزفری، قابهای محافظ، تلق های محافظ صفحه نمایش(گلس محافظ ال سی دی)، قلم هوشمند، بند ساعت هوشمند و…
- کلیه خسارات وارده بر اثر ضربه خوردگی و شکستگی بروی قاب، بدنه، باطری و درب پشت مربوط به کلیه مدلهای برند آیفون (سایر برندها تحت پوشش می باشد.)
- کليه خساراتی که از تعميرات نامناسب تجهيزات بيمه شده ناشی شده باشد.
- هرگونه عيب و نقص وارده به زيبايی دستگاه شامل خراشيدگی رنگ، پوليش و سطوح لعابدار.
- هرگونه استهلاک عادی، اکسيده شدن، زنگ زدگی و يا فساد تدريجی در اثر شرايط آب و هوايی.
- هرگونه خسارات تبعی و يا عدم النفع.
- کليه هزينهها و خسارات مرتبط با سيستم نرم افزاری و اطلاعات ذخيره شده بر روی دستگاه.
- خسارات و سرقتهاي واقع شده ناشی از و يا به دنبال جنگ، شورش، اغتشاش و بلوا.
- سرقت تجهيزات بيمه شده در اثر کف زنی، قاپ زنی و زورگيری. (در دو طرح بیمه موبایل سامان این مورد تحت پوشش می باشد و جزء استثنائات نیست.)
- کليه خسارات ناشی از فعل عمدي بيمهگذار و يا وابستگان وی.
- کليه هزينه های جانبی مربوطه از قبيل هزينههای حمل به مرکز تعميرات و بالعکس و …
- کليه خسارات در صورت مخدوش بودن شماره سريال يا IMEI دستگاه بررسی شده.
- هرگونه تعمیرات، بازشدگی و کارشدگی از طرف مرکزی غیر از مرکز تخصصی صدور و پشتیبانی بیمههای تجهیزات الکترونیکی شرکت بیمه سامان قبل و بعد از صدور بیمهنامه و تعمیرات.
- عملکرد دکمه اثر انگشت (تاچ آی دی) و فیس آی دی قبل و بعد از صدور بیمه نامه و تعمیرات تجهیزات بیمه شده.
- هرگونه خسارت وارد به پیکسل ناشی از خطراتیکه در بیمه نامه تحت پوشش نمی باشند، از شمول تعهدات بیمهگر خارج است.
- خسارت وارده به گوشیهای قاچاق (بدون رجیستری) تحت پوشش نمی باشد.
- سرقت ناشی از خیانت در امانت از شمول تعهدات بیمه خارج است.
- مفقودی، گم شدگی، ناپدید شدن.
- در هنگام بارگذاری عکس از روی دستگاه و پشت دستگاه(پیامک ارسال شده به بیمهگذار)، مشاهده IMEI و يا سريال دستگاه بر روی صفحه نمايش الزامی می باشد، به گونهای که چهارچوب دستگاه مشاهده شود. در غیر اینصورت شرکت بيمه سامان تعهدی بابت پرداخت خسارت در خصوص (صفحه نمایش و دوربین) نخواهد داشت.
- در هنگام خرید گواهی بیمهنامه از طریق لینک (di.si24.ir)، مراحل خرید می بایست از طریق دستگاه مورد بیمه توسط بیمهگذار محترم انجام پذیرد. در غیر این صورت شرکت بيمه سامان تعهدی بابت پرداخت خسارت ندارد. (خرید با دستگاه متفاوت مورد تأیید نمی باشد.)
- هرگونه دستگاه تعمیر شده پیش از صدور گواهی بیمه تحت پوشش بیمهنامه نمیباشد.
- خسارت هایی که قبل از تاریخ صدور بیمه نامه اتفاق افتادهاند از شمول تعهدات بیمهگر خارج میباشد، حتی اگر اقامه دعوی از سوی زیان دیده طی مدّت بیمه نامه صورت گرفته باشد.
تبصره : پرداخت خسارت و اعتبار بیمه نامه منوط به پرداخت حق بیمه ظرف مهلت تعیین شده در اعلامیه بدهکار صادره میباشد، در غیر اینصورت بیمهگر تعهدی در خصوص جبران خسارت احتمالی نخواهد داشت.
فرانشیز در بیمه موبایل سامان چقدر است؟
خسارت جزئي (تعويض قطعه و تعميرات) : 25% و حداقل 1,000.000 ريال (در طرح زیسا مکس 2,000,000 ریال) می باشد.
خسارت جزئي تاچ و ال سي دي (تعويض قطعه و تعميرات) : 25% و حداقل 2,000.000 ريال مي باشد.
خسارت کلي (غيرقابل تعمير-Total Loss) : 10% قيمت روز دستگاه (در مقطع وقوع حادثه) يا قيمت مندرج در بيمه نامه، هر کدام کمتر باشد.
خسارت سرقت : 25% قيمت روز دستگاه (در مقطع وقوع حادثه) يا قيمت مندرج در بيمه نامه، هر کدام کمتر باشد.